Reclamefolder.nl Webwinkel
  • Fantastische aanbiedingen
  • Speciaal voor jou geselecteerd
  • Eenvoudig en snel te bestellen
Voor Guus Meeuwis is 2020 een jubeljaar. De Brabantse zanger (47) zit 25 jaar in het vak en staat in juni voor het vijftiende jaar op rij in het Philips Stadion in Eindhoven met de concertreeks Groots met een zachte G. We blikken met hem terug én vooruit.

25 jaar in het vak, vijftien jaar Groots met een zachte G: het klinkt een beetje alsof je elke dag jarig bent in 2020.
Guus Meeuwis: ,,Zo voelt het ook, het wordt een schitterend jaar. Vijftien jaar Groots, wie had dat ooit gedacht?”

Jijzelf?
,,Nee, helemaal niet. Toen we er in 2006 aan begonnen, dacht ik: als alleen mijn moeder komt, vind ik het ook goed. Maar toen werden het ineens drie uitverkochte shows en waren we zo enthousiast dat we meteen hebben doorgepakt.”

Wordt het nooit routine?
,,Nee, dat kan niet, dan moet je gelijk stoppen. Ik kijk er elke keer weer naar uit. De grootste uitdaging is om het ieder jaar weer te laten voelen als de eerste keer.
De mensen mogen nooit naar huis gaan met het gevoel dat ze het vorig jaar beter vonden. Dat is een creatieve puzzel om te maken, om te spelen met het decor, de gasten, de setlist, de manier waarop je liedjes aanpakt, nieuw repertoire. Het is altijd leuk om de mensen te verrassen.”

Welke momenten zijn er in die vijftien jaar uitgesprongen?
,,De eerste keer was de allerspannendste. Heel onwerkelijk ook. Ik weet nog dat ik opkwam en al mijn zintuigen wijd open stonden. Het was waanzinnig, ik heb ervan genoten tot op het bot. Later met Marco Borsato Dochters en Schouder aan schouder zingen, met Racoon een mixup van Het is een nacht en Love you more… We hebben ook eens iedereen in het stadion getrakteerd, deelden we 35.000 blokjes kaas en stukjes worst uit, dat was briljant. En we hebben vaak voor of na een grote voetbalwedstrijd gespeeld.”

Ook nu weer, want het concert op zondag 14 juni valt samen met de EK-wedstrijd Nederland- Oekraïne.
,,Ja, dat wordt weer bijzonder. We spelen eerst zo’n twee uur, daarna zingen we samen het Wilhelmus en kijken we naar het voetballen. Na de wedstrijd komen we terug, dan spelen we nog een paar liedjes om te vieren of te troosten.”

Krijg jij mee wat de mensen ervan vinden?
,,Ik zie ze natuurlijk iedere avond losgaan en ik lees reacties op social media. Niet alles, maar ik weet wel wat het algemene gevoel is. Het grootste compliment is dat ze het jaar daarop terugkomen.”

Zie je ook hun gevoelens?
,,De mensen zijn over het algemeen heel vrolijk, maar je ziet ze ook heel erg verliefd zijn, je ziet dat ze herinneringen hebben aan een liedje, af en toe zijn er tranen. Zeker als het donker wordt en alle
lampjes aangaan, krijgt alles nog meer lading. Het is zo mooi dat muziek dat kan, dat je in tweeënhalf uur alle kanten op wordt geschoten. Je kunt ook niet speciaal voor Guus Meeuwis komen, maar voor de hele beleving. Dat is volgens mij een van de grootste successen van Groots met een zachte G.”

Wat is je eigen favoriet?
,,Dat mag je nooit vragen, haha. Maar ik vind het altijd geweldig om de hits te spelen. Ik heb een keer Het is een nacht gedaan zonder zelf te zingen, dat deden 35.000 mensen voor me. De heel kleine dingen vind ik ook mooi, om van het stadion een theater te maken en Toen ik je zag te spelen. En ’t Dondert en ’t bliksemt, dan zie je totale euforie voor je neus.”

En Brabant natuurlijk. 
,,Uiteraard. Waar je ook vandaan komt, uit Groningen of Maastricht of Zeeland, iedereen slaat daarop aan. Het gaat niet alleen over Brabant, het gaat ook over waar je vandaan komt en hoe het is om thuis te komen. Die mag nooit ontbreken.”

tekst: Sven Remijnsen

------------------------------------

Bestel nu jouw tickets voor 12, 13 of 14 juni, want dit spektakel wil je niet missen!