Reclamefolder.nl Webwinkel
  • Fantastische aanbiedingen
  • Speciaal voor jou geselecteerd
  • Eenvoudig en snel te bestellen
De denker van Auguste Rodin (1840-1917) geldt als een van de bekendste beeldhouwwerken ter wereld. Oorspronkelijk was het echter helemaal niet bedoeld als denker, maar als dichter.

Het is niet zomaar iemand, de zittende man die in gedachten lijkt te zijn verzonken, de kin rustend op zijn gebogen rechterhand. De denker (Le penseur) stelt Dante Alighieri voor, de middeleeuwse dichter die de wereldliteratuur verrijkte met het tijdloze epos La Divina Commedia (De goddelijke komedie) over zijn fictieve reis naar hel, vagevuur
en hemel.

Toen Auguste Rodin in 1880 zijn eerste grote opdracht kreeg, het ontwerpen van een immense gebeeldhouwde toegangspoort voor het nieuwe Museum voor Decoratieve Kunsten in Parijs, mocht de Franse kunstenaar het thema zelf bepalen. Rodin koos voor Inferno, het eerste deel van La Divina Commedia, waarin de hel wordt bezocht. De hellepoort (La Porte de l’Enfer) die hij bedacht, moest in alles overweldigend zijn. De poort was 6 meter hoog, 4 meter breed en bestond uit 186 bronzen figuren.

De centrale figuur aan de bovenzijde van de toegangspoort was Dante zelf, uitkijkend over de hel en het menselijke lijden. Rodin noemde dit beeld aanvankelijk De poëet. Zijn inspiratie haalde hij bij zijn grote voorbeeld Michelangelo vandaan, in het bijzonder diens beeld van de denkende Lorenzo de Medici. Vijf jaar daarvoor, in 1875, was Rodin tijdens een reis naar Florence en Rome diep onder de indruk geraakt van Michelangelo’s werk. Hij gaf er, als overtuigd naturalist, een impressionistische draai aan en beeldde zijn Dante zo realistisch mogelijk uit, in al zijn imperfecties.

De denker was in het begin dus onderdeel van een veel groter geheel. Ook andere later bekend geworden werken vonden hun oorsprong in De hellepoort, zoals De kus. Pas toen er vraag ontstond naar die intrigerende figuur bovenaan de poort, besloot Rodin het beeld ook vrijstaand af te gieten, in een groter formaat. Eenmaal los van de context van de  poort kreeg de sculptuur ook een andere naam: De poëet werd De denker.

Het Museum voor Decoratieve Kunsten is uiteindelijk nooit gebouwd, en Rodin heeft De hellepoort nooit helemaal voltooid; tot zijn dood in 1917 bleef hij eraan werken. Van De denker zijn uiteindelijk enkele tientallen afgietsels gemaakt. Daarvan staat er ook één in Nederland, in Singer Laren.

Dit exemplaar werd in januari 2007 gestolen en twee dagen later zwaar beschadigd teruggevonden; koperdieven hadden geprobeerd het bronzen beeld met een slijptol in stukken te zagen. Na een gecompliceerde restauratie, met gebruik van 3D-technieken en het originele gipsmodel uit het Musée Rodin, keerde De denker vier jaar later terug in het Nederlandse museum.